Luovuuden merkitys

Mitä enemmän valokuvaan sitä enemmän pääsen lähemmäksi pyrkimyksiä. Perille en koskaan pääse, enkä haluakaan. Matka on se, joka eniten palkitsee.

Mitä enemmän valokuvaan sitä enemmän pääsen lähemmäksi pyrkimyksiä. Perille en koskaan pääse, enkä haluakaan. Matka on se, joka eniten palkitsee.

Mitä luovuus on?

Luovuus tarkoittaa käytännössä kykyä tuottaa uutta. Luova prosessi tarkoittaa puolestaan tapahtumaketjua, jossa ajatellaan ja toimitaan uuden luomiseksi. Hyödynnetään mielikuvitusta. Sanotaan, että luova prosessi voi ainakin osittain olla myös tiedostamatonta.

No mikä merkitys luovuudella on, kun puhutaan valokuvauksesta polkuna mielen vahvistamiseksi? Miten valokuvaus auttaa tekstissä kirjoitin mm. siitä, että voit muotoilla uudestaan maailmakuvaasi. Tämä tarkoittaa, että voit valita mitä valokuvaat ja mitä jätät valokuvan ulkopuolelle. Voit valita valokuvissa näkyväksi sinulle positiivisia ja vahvistavia asioita ja jättää valokuvien ulkopuolelle negatiiviset asiat.

Olemme kaikki luovia ihmisiä.

Me kaikki olemme luovia ihmisiä. Luovuus ei ole vain muutaman lahjakkaan ihmisen ominaisuus. Se on jokaisella osa elämää ja jotkut ruokkivat sitä ja toiset eivät.

Olenko luova ihminen?

Kuka on luova ja voiko luovaksi ihmiseksi oppia? Me kaikki olemme luovia ihmisiä. Luovuus ei ole vain muutaman lahjakkaan ihmisen ominaisuus. Se on jokaisella osa elämää ja jotkut ruokkivat sitä ja toiset eivät. Mielestäni luovuus on mielikuvituksen hyödyntämistä, ja meillä kaikilla on kyky hyödyntää omaa mielikuvitusta. Kuinka monta kertaa olet nähnyt unia, jotka ovat aivan absurdeja ja päättömiä? Ovathan unet osa meitä ja meidän mielemme luomuksia.

Luovuus osana valokuvaus polkuna mielen vahvistamisessa.

Olin tilanteen edessä, jossa minun piti opetella olemaan itselleni armollinen. Olen ennen ollut itseäni kohtaan kovin tuomitseva ja kriittinen. Käyttäytyminen, joka on ollut henkisesti vahingoittava. Voisinko valokuvaamalla vahvistaa armollisuutta itseäni kohtaa? Miltä se näyttää?

Aluksi tehtävä tuntui mahdottomalta. Eihän sellaista voi valokuvata. Olin aikaisemmin nähnyt kuinka jotkut ihmiset olivat kadehdittavan luovia, kun esittelivät omia valokuviaan. En kokenut itseäni luovaksi ihmiseksi.

Kun lähdin valokuvauskävelylle mielessä valokuvata armollisuutta, ajatuksissa pyöri sana armollisuus. En pyrkinyt etukäteen miettimään miltä se näyttää. Kävelin ja pysähdyin kohteiden ääressä, jotka puhuttelivat. En sinä hetkenä osannut sanallistaa, miksi juuri tämä tietty kohde kuvastaa minulle armollisuutta.

Jokin variksen olemuksessa ja pään asennossa puhutteli. Rauhallisuus, armollisuus ja itsensä hyväksyminen.

Seuraava vaihe, joka haastoi kykyäni olla luova, oli tilanne, kun valokuvista piti valita kolme valokuvaa ja sanottaa niitä. Miksi juuri nämä kolme? Tehtävä tuntui kovin haastavalta. Ensimmäiset ajatukset olivat aika konkreettisia ja teknisiä. Kuva oli terävä ja muuten onnistunut. Sen takia se oli parempi kuin esimerkiksi nuo muut, jotka olivat hieman alivalottuneita ja epäteräviä.

Kun pohdinta syvennettiin erilaisilla kysymyksillä, niin alkoi uusia ajatuksia ja tunteita nousemaan pintaan. Huomasin, että valokuvat edustivat minulle jotain uutta itsestäni, jota en ollut ennen osannut sanallistaa. Olin luonut itselleni uutta näkemystä itsestäni. Olin myös valokuvien avulla nostanut armollisuuden merkityksen näkyväksi tavalla, joka kosketti ja tuntui hyvältä.

On tärkeä huomioida, että tällaisessa tilanteessa luovuus tarkoittaa sinun kykyäsi luoda uusia ajatuksia ja tunteita itsestäsi. Ulkopuoliset eivät mittaa sitä, kuinka luova olet.

Luovuudella voit katkaista negatiiviset ajatukset ja siirtää huomiosi johonkin uuteen sinulle mieluisaan aiheeseen. Voit oppia näkemään tavalliset arkiset asiat aivan uudella tavalla ja huomata niistä uusia puolia. Opit siirtämään huomiosi haastavassa tilaisuudesta mahdollisuuksiin, eripuraisuudesta harmoniaan ja sotkusta yksinkertaisuuteen.

Valokuvauksessa on paljon kyse näkemisestä. Luovuudella opit näkemään eri tavalla. Sen sijaan, että mietit mitä näet pohdit enemmän, miten näet asian ja kuinka monella eri tavalla voisit asian nähdä.

Luovuus on kaiken pohja.

Eri harjoituksilla ja henkilökohtaisella ohjauksella haluan auttaa sinua löytämään luovan puolen itsestäsi. Uuden näkeminen edellyttää, että lähestymme asioita avarakatseisemmin ja jopa hieman naivilla tasolla. Meidän pitäisi unohtaa oppimaamme ja toimia lapsenomaisesti, katsoa asioita uusin silmin ja nälkäisenä sisäistämään ja kokemaan uusia asioita. Kun katsomme maailmaa ennakkoluulottomasti ja ilman meidän itse luomia rajoja alamme näkemään asiat uudella tavalla.

Sinä olet luova.

Tällä tekstillä haluan rohkaista kaikkia tavoittelemaan luovaa mieltään ja kehittämään sitä. Uskon, että toisilla se käy helpommin, ja toisilla se voi kestää pidempään. Pääasia, että ryhdyt toimeen. Valokuva kerralla sinulle avautuu uusia havaintoja itsestäsi ja luovuutesi kehittyy.

Matka voi olla pitkä, niin kuin minulla, mutta joka ikinen valokuva on kannattanut ja vienyt minua eteenpäin. Valokuvaa en vaihtaisi pois.

Jos mietit miten aloittaa, niin voi aloittaa esimerkiksi tällä harjoituksella. Aina jos tuntuu, että tarvitset apua tai lisää ymmärrystä, niin laita viestiä niin autan.



Edellinen
Edellinen

Valokuvauskävely luovuuden ja mielen hyvinvoinnin kehittäjänä

Seuraava
Seuraava

Kolme tapaa, joilla valokuvaaminen auttaa stressin hallinnassa.